Rondleiding Kort Rotterdam

Kort Rotterdam neemt de bezoekers mee in een rondleiding van een dagdeel van circa 2½ tot 3 uur langs de highlights van de stad.

Deze rondleiding begint in de hal van het schitterende Centraal Station. Zowel in de hal als op het stationsplein krijgt u uitvoering informatie over de historie van het Centraal Station en haar omgeving.

Vanaf het stationsplein vervolgen we de tour via het Kruisplein en de West Kruiskade naar het Wijkpark Oude Westen, een kleine idylle midden in Rotterdam. In dit park bevindt zich o.a. het beeld van de beroemde Rotterdammer Rigardus Reinhout, ook wel de Reus van Rotterdam genoemd.

Terug op het Kruisplein bekijken we het imposante gebouw Calypso en wordt volop aandacht besteed aan de beeldenroute Westersingel. Vanaf de Westersingel lopen we naar de Mauristweg aan de andere kant van de singel. Hier ligt een deel van de brandgrens veroorzaakt door het bombardement van mei 1940. Het vervolg van de rondleiding gaat dus voornamelijk door het platgebombardeerde en inmiddels totaal gerenoveerd hart van Rotterdam. Dat het Schouwburgplein ooit een woonwijk was, is niet meer te zien. Wel valt er genoeg over dit bijzondere plein te vertellen.
Bij het monument aan de Karel Doormanstraat besteden we enige aandacht aan de naamgever van deze straat om vervolgens via de Joost Bankertsplaats de Lijnbaan te bereiken. Rotterdamse humor vinden we aan het begin van de Koopgoot, Rotterdamse vernieuwing op de Coolsingel. Hier bezoeken we ook het RTI (Rotterdam Tourist Informatie) waar o.a. een korte film over de geschiedenis van onze stad wordt getoond en een foto met typisch Rotterdamse achtergrond kan worden gemaakt.

Via de Kort Hoogstraat komen we terug in het winkelcentrum van Rotterdam en lopen we door naar het Grote Kerkplein. Op dit plein is het bronzen beeld van Erasmus te bewonderen en uiteraard wordt aandacht besteed aan de Grote of St Laurenskerk.

De Hoogstraat, één van de oudste straten van Rotterdam en zwaar getroffen door het bombardement van 1940, eindigde vroeger bij de dam over de Rotte, waarnaar de stad is vernoemd. Aan deze Hoogstraat is in een markant gebouw de Centrale Bibliotheek gevestigd. Achter deze bibliotheek ligt het Blaakse Bos met de vermaarde Kubuswoningen van Piet Blom. Optioneel kan één van deze woningen bezocht worden (entree prijs € 3,00 p.p.). Vanaf het Blaakse Bos is er een prachtige doorkijk (fotomoment) naar de Oude Haven met o.a. het Witte Huis.
Na het bezoek aan de Oude haven lopen we via de Blaak, langs de Ode aan Marten Toonder naar de Markthal, waar zowel buiten al binnen vertelt wordt over de bouw en bijzonderheden van dit fenomenale gebouw. In de Markthal eindigt deze rondleiding en neem ik met een presentje afscheid, waarna er aansluitend nog volop valt te genieten van de vele vers units, food shops en diverse restaurants.